Badania kontrolne po L4. Czy to konieczne?

lekarz, badanie, medycyna
Badania kontrolne przeprowadza się zazwyczaj w godzinach pracy pracownika, a ich koszty pokrywa pracodawca. ShutterStock
15 października 2016

Pracownik, który przebywał na zwolnieniu chorobowym dłużej niż przez 30 dni, powinien wykonać przed powrotem do pracy badania kontrolne.


Podstawą prawną tego obowiązku jest art. 299 § 2 kodeksu pracy, który wskazuje, że pracownik podlega okresowym badaniom lekarskim, a w przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą, pracownik podlega ponadto kontrolnym badaniom lekarskim w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku.

Pozostało 78% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.