Czy rodzaj umowy o pracę może decydować o dostępie pracownika do szkoleń

Agnieszka Fedor, adwokat, doradca w kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr
Agnieszka Fedor, adwokat, doradca w kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, BaehrDGP
5 września 2008

Pracodawca w kolejnych organizowanych przez siebie szkoleniach nie uwzględnia osób zatrudnionych na czas określony. Nie chce bowiem inwestować w ludzi, którzy nie pracują u niego na stałe. Czy pracodawca może różnicować sytuację pracowników od rodzaju umowy, na jakiej są oni zatrudnieni?

Taka polityka pracodawcy, choć podyktowana względami praktycznymi, na gruncie przepisów kodeksu pracy o równym traktowaniu pracowników, wiąże się z pewnym ryzykiem. Przepisy o równym traktowaniu w zatrudnieniu (art. 183a - 183e k.p.) wprost zakazują dyskryminującego różnicowania sytuacji pracowników ze względu na rodzaj umowy o pracę, na podstawie której są zatrudnieni. Jednym z przejawów nierównego traktowania pracowników zatrudnionych na czas określony może być właśnie niekierowanie ich na szkolenia podnoszące kwalifikacje zawodowe.

Pozostało 53% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.