Długie zawieszenie wpłat do PPE to obowiązek wdrożenia PPK

dokumenty wdrożenie PPK
dokumenty wdrożenie PPKShutterStock
7 maja 2020

Jesteśmy pracodawcą 50+. Dotychczas nie stosowaliśmy ustawy o pracowniczych planach kapitałowych (PPK) w związku z prowadzeniem pracowniczego programu emerytalnego (PPE). Zawiesiliśmy jednak naliczanie i odprowadzanie składek podstawowych do PPE w okresie przekraczającym 90 dni. Czy w związku z tym musimy utworzyć PPK, a jeśli tak, to w jakim terminie?

4518502-ufc32-pfr-20portal-20ppk-20rgb-20duze-20-p.jpg

Tak. Podmiot zatrudniający, który zawiesił naliczanie i odprowadzanie składek do PPE na okres łącznie przekraczający 90 dni, ma obowiązek stosować ustawę z 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych (Dz.U. z 2018 r. poz. 2215 ze zm.). Jej przepisów może nie stosować podmiot zatrudniający, który w terminie objęcia go tą ustawą (określonym zgodnie z jej art. 134 ust. 1) spełnia łącznie następujące warunki:

Pozostało 84% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.