Czy pensje pracowników można już wypłacać w euro

Agnieszka Fedor, adwokat, doradca w kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr
Agnieszka Fedor, adwokat, doradca w kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, BaehrDGP
6 lutego 2009

24 stycznia weszła w życie nowelizacja kodeksu cywilnego znosząca zasadę walutowości. Czy to oznacza, że pensje można będzie teraz wypłacać w walucie obcej?

Na podstawie wspomnianej nowelizacji kodeksu cywilnego nie tylko zmieniono art. 358 stanowiący o obowiązku wyrażania zobowiązań pieniężnych na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej w polskiej walucie (tzw. zasada walutowości), ale również uchylono przepis ograniczający możliwość dokonywania rozliczeń w obcej walucie zawarty w ustawie o prawie dewizowym. W związku z dotychczasowymi ograniczeniami strony umowy o pracę jedynie wyjątkowo mogły decydować, że wynagrodzenie będzie wypłacane w obcej walucie. Możliwość taka istniała np. w przypadku wypłacania wynagrodzenia pracownikom zatrudnionym na podstawie stosunku pracy, delegowanym przez polskich pracodawców do pracy za granicą oraz wypłacania takim pracownikom diet z tytułu zagranicznych podróży służbowych.

Pozostało 40% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.