Kiedy pracownik dostanie odprawę emerytalną

Agnieszka Fedor, adwokat, doradca w Kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr
Agnieszka Fedor, adwokat, doradca w Kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, BaehrDGP
23 stycznia 2009

Czy w wyniku ostatniej zmiany systemu emerytalnego osoba, która nie rozwiązuje stosunku pracy i kontynuując zatrudnienie pobiera także emeryturę, może liczyć na odprawę emerytalną? A jeśli tak, to w którym momencie? Czy w takiej sytuacji nie zostanie zerwany związek między przejściem na emeryturę a ustaniem stosunku pracy?

Na mocy ustawy z 21 listopada 2008 r. o emeryturach kapitałowych skreślony został art. 103 ust. 2a ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, stanowiący, że prawo do emerytury ulega zawieszeniu w przypadku nierozwiązania stosunku pracy z pracodawcą, na rzecz którego wykonywał ją bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury. Oznacza to, iż obecnie pracownik, który chce kontynuować zatrudnienie i jednocześnie pobierać emeryturę, nie musi rozwiązywać stosunku pracy z pracodawcą i ponownie go nawiązywać, tak jak odbywało się to dotychczas.

Pozostało 45% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.