Właściciel spółki obsługiwanej przez moje biuro zamierza zażądać od pracowników informacji na temat kraju, w jakim chcą spędzić urlop. Czy pracodawca ma do tego prawo?
Żądanie takiej informacji nie ma podstaw prawnych. Co więcej, narusza ochronę prawa pracownika do prywatności. Przysługuje ona na mocy przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej RODO). Należy też zwrócić uwagę, że zgodnie z art. 167 par. 1 kodeksu pracy (dalej: k.p.) pracodawca może odwołać pracownika z urlopu tylko wówczas, gdy jego obecności w zakładzie wymagają okoliczności nieprzewidziane w chwili rozpoczynania urlopu. Oznacza to, że co do zasady pracodawca może wymagać wskazania danych kontaktowych lub pozostania w kontakcie poprzez służbowe środki komunikacji od pracowników pełniących strategiczne funkcje i co do których prawdopodobne jest, że może zaistnieć konieczność ich odwołania z urlopu. Należy również podkreślić, że przepisy k.p. nie określają, w jaki sposób pracodawca może odwołać pracownika z urlopu, a jedynie dają taką możliwość w przypadku nieprzewidzianych okoliczności, ale tylko pod warunkiem pokrycia kosztów odwołania z urlopu.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.