Kiedy urząd skarbowy może oszacować dochód podmiotów powiązanych

Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Lovells
Andrzej Dębiec, partner, kancelaria LovellsDGP
11 lutego 2010

Powiązania między firmami nie mogą prowadzić do zaniżania dochodu do opodatkowania. Czy zróżnicowanie cen pomiędzy podmiotami powiązanymi stanowi wystarczającą przesłankę do oszacowania dochodu?

W przypadku ustalenia, że we wzajemnych stosunkach podmioty powiązane stosują warunki inne od tych, które ustaliłyby między sobą podmioty niezależne i skutkuje to obniżeniem (lub niewykazaniem) dochodów, jakich należałoby oczekiwać, gdyby powiązania nie istniały, wówczas dochody danego podmiotu określa się bez uwzględnienia warunków wynikający z tych powiązań, w drodze oszacowania. Wynika to z art. 11 ust. 1 pkt 3 ustawy o CIT. Przedmiotem sporów między podatnikami a organami podatkowymi jest to, na kim i w jakim zakresie spoczywa ciężar udowodnienia istnienia bądź nieistnienia okoliczności, o których mowa w art. 11 ustawy o CIT.

Pozostało 17% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.