Czy decyzja udziałowca, że obejmie akcje/udziały po wartości nominalnej mniejszej od wartości rynkowej z jednoczesnym przelaniem tzw. agio na kapitał zapasowy, może być kwestionowana?
Organy podatkowe mogą zastosować art. 14 ust. 1–3 ustawy o CIT do ustalenia wartości rynkowej objętych udziałów/akcji w zamian za wkład niepieniężny. Prawo do ustalenia wartości rynkowej objętych udziałów/akcji w zamian za wkład niepieniężny przysługuje, o ile nominalna wartość objętych udziałów (akcji) bez uzasadnionej przyczyny znacznie odbiega od wartości rynkowej wkładu niepieniężnego.
Autopromocja
Pozostało 61% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 61% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
