Czy brak danych o darczyńcy zwalnia z zapłaty podatku?

Twórca internetowy, który otrzymał darowizny przekraczające w sumie limit zwolnienia dla III grupy podatkowej, musi się rozliczyć z urzędem skarbowym, nawet gdy nie zna wszystkich informacji o darczyńcy – wyjaśnił dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej.

W tej kwestii dyrektor KIS konsekwentnie broni budżetowych wpływów. Przykładowo w interpretacji indywidualnej z 22 lutego 2023 r. (sygn. 0111-KDIB2-2.4015.143.2022.3.MM) stwierdził, że podatek powinien zapłacić również obdarowany, który otrzyma anonimowe wsparcie. Ważne, że przekroczony został limit zwolnienia dla III grupy podatkowej wskazany w art. 9 ust. 1 pkt 3 ustawy o podatku od spadków i darowizn (limit dotyczy danego roku i pięciu poprzedzających go lat). W takiej sytuacji w zeznaniu podatkowym SD-3 należy podać, że darowizna była anonimowa – poinstruował.

Pozostało 78% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.