Aport wierzytelności generuje koszty uzyskania przychodów

Dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i WspólnicyDGP / Wojtek Górski
20 marca 2012

Wierzytelność jako prawo majątkowe może być przedmiotem wkładu niepieniężnego do spółki kapitałowej. Jak podatkowo rozliczyć taki aport?

W przypadku wniesienia aportu do spółki kapitałowej w innej postaci niż przedsiębiorstwo (jego zorganizowana część) dla wspólnika nominalna wartość otrzymanych w zamian za aport udziałów stanowi przychód na dzień ich objęcia. Wynika to z art. 12 ust. 1 pkt 7 ustawy o CIT oraz art. 17 ust. 1 pkt 9 i art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy o PIT. Przychodowi temu można przypisać koszty ich uzyskania. Sposób ich ustalenia jest różny w zależności od przedmiotu aportu (art. 15 ust. 1j ustawy o CIT oraz 22 ust. 1e ustawy o PIT).

Pozostało 68% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.