Fiskus może oszacować ceny przy transakcjach powiązanych

Arkadiusz Michaliszyn, prawnik, partner w CMS Cameron McKenna
Arkadiusz Michaliszyn, prawnik, partner w CMS Cameron McKennaDGP
12 grudnia 2011

Jednym z kluczowych pojęć z dziedziny tzw. cen transferowych (transfer pricing) są metody szacowania cen. Kiedy i jak należy je stosować?

Metody szacowania znajdują zastosowanie, gdy organ podatkowy uzna, że transakcje dokonywane z podmiotami powiązanymi odbiegają od realiów rynkowych. Zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy o CIT, aby organ podatkowy był uprawniony do szacowania cen, muszą być spełnione trzy warunki: podatnik prowadzi transakcje z podmiotami powiązanymi; w wyniku tych powiązań warunki transakcji ustalone są na poziomie nierynkowym, tj. podmioty niezależne ustaliłyby je na innym poziomie; wskutek tych okoliczności podatnik nie wykazuje dochodów lub wykazuje dochody niższe niż te, jakich należałoby oczekiwać.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.