Ceny transferowe. Jakie wyzwania czekają na podatników?

Spółka świadczy na rzecz dwóch podmiotów z grupy usługi IT, których wartość wynosi 900 tys. zł. Ponadto wykonuje na rzecz tych podmiotów usługi marketingowe o wartości 1,4 mln zł. Czy usługi te należy traktować jako jednorodne?

Przede wszystkim należy podkreślić, że w art. 11k ust. 2 ustawy o CIT ustawodawca wskazał, że lokalną dokumentację cen transferowych sporządza się dla transakcji kontrolowanej o charakterze jednorodnym. Z kolei zgodnie z ust. 3 tego artykułu progi dokumentacyjne są ustalane odrębnie dla każdej transakcji kontrolowanej o charakterze jednorodnym niezależnie od przyporządkowania transakcji kontrolowanej do określonej kategorii transakcji. Dla jednorodności transakcji nie ma znaczenia liczba dokumentów księgowych, płatności czy podmiotów powiązanych, z którymi realizowana jest transakcja kontrolowana.

Pozostało 89% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.