18 kwietnia podatnik otrzymał zaliczkę. Czy jeżeli przed końcem kwietnia wyda towar, to musi wystawić fakturę zaliczkową? Czy może wystawić jedynie fakturę końcową?

Obowiązek wystawiania faktur zaliczkowych wynika z art. 106b ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT. Zgodnie z nim podatnik musi wystawić fakturę dokumentującą otrzymanie całości lub części zapłaty przed dokonaniem czynności, o których mowa w art. 106b ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy o VAT (w szczególności otrzymanie całości lub części zapłaty przed dokonaniem sprzedaży na rzecz innego podatnika VAT, podatku od wartości dodanej lub podatku o podobnym charakterze).

Pozostało 72% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.