Od 2015 r., wraz z wejściem w życie art. 14a ustawy o CIT, wypłata dywidendy w formie rzeczowej stanowi przychód CIT wypłacającego w wysokości uregulowanego w ten sposób zobowiązania. Jakie konsekwencje może mieć ta nowelizacja dla zdarzeń restrukturyzacyjnych w ramach grupy kapitałowej, w tym likwidacji jednej ze spółek?
Zgodnie z art. 14a ust. 1 wykonanie świadczenia niepieniężnego przez podatnika w celu uregulowania zobowiązania m.in. z tytułu zaciągniętej pożyczki (kredytu), dywidendy, umorzenia albo zbycia w celu umorzenia udziałów (akcji), skutkuje dla tego podatnika koniecznością rozpoznania przychodu w wysokości zobowiązania uregulowanego w następstwie takiego świadczenia. Jeżeli jednak wartość rynkowa świadczenia niepieniężnego jest wyższa niż wysokość zobowiązania uregulowanego tym świadczeniem, przychód określa się w wysokości wartości rynkowej świadczenia niepieniężnego.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
