Podatnik planuje dostarczyć towary z Polski do Indii. Na etapie negocjacji warunków umowy z kontrahentem rozważane są dwie opcje: montaż towarów przez podatnika na rzecz indyjskiego kontrahenta albo pozostawienie ich w magazynie, z którego kontrahent sam będzie je pobierać. Czy w obu powyższych przypadkach podatnik powinien rozpoznać eksport towarów i rozliczyć w Polsce VAT z tytułu tego wywozu?
Skrót artykułu
W świetle art. 2 pkt 8 ustawy o VAT za eksport towarów podlegający opodatkowaniu VAT w Polsce uznaje się taką transakcję, która spełnia łącznie następujące warunki:
Autopromocja
Pozostało 98% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 98% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.