Wynagrodzenie za służebność przesyłu powinno być zwolnione z PIT

Dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i WspólnicyDGP / Wojtek Górski
8 stycznia 2013

Odszkodowanie z tytułu ustanowienia służebności gruntowej w określonym przypadku podlega zwolnieniu z podatku dochodowego od osób fizycznych. Czy preferencja ta dotyczy również służebności przesyłu?

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 120 ustawy o PIT (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 361 z późn. zm.) zwolnione z podatku są odszkodowania wypłacone na podstawie wyroków sądowych i zawartych umów (ugód) posiadaczom gruntów wchodzących w skład gospodarstwa rolnego m.in. z tytułu ustanowienia służebności gruntowej. Chodzi o odszkodowania wypłacone na skutek prowadzenia na tych gruntach inwestycji dotyczących budowy infrastruktury przesyłowej ropy naftowej i produktów rafinacji ropy naftowej oraz budowy urządzeń infrastruktury technicznej. Wydaje się, że przepis ten nie obejmuje ustanowienia służebności przesyłu.

Pozostało 67% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.