Czy firma odliczy VAT od cateringu zakupionego dla pracowników

obiad, restauracja, jedzenie
Na wstępie należy zauważyć, że nabyte usługi cateringowe mają związek (wyłączny) ze sprzedażą opodatkowaną podatkiem od towarów i usług, gdyż stanowią posiłki profilaktyczne dla pracowników zajmujących się wyłącznie sprzedażą opodatkowaną VAT. ShutterStock
13 lipca 2015

Firma będąca czynnym podatnikiem VAT nabywa na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej usługi cateringowe (posiłki profilaktyczne dla uprawnionych pracowników zajmujących się wyłącznie działalnością opodatkowaną). Czy firma słusznie odlicza VAT od tych usług, uważając, że odliczeniu VAT nie sprzeciwia się art. 88 ust. 1 pkt 4 lit. b ustawy o podatku od towarów i usług?

Na wstępie należy zauważyć, że nabyte usługi cateringowe mają związek (wyłączny) ze sprzedażą opodatkowaną podatkiem od towarów i usług, gdyż stanowią posiłki profilaktyczne dla pracowników zajmujących się wyłącznie sprzedażą opodatkowaną VAT. Spełniony jest zatem podstawowy warunek umożliwiający odliczenie podatku zawarty w art. 86 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług (dalej: ustawa o VAT).

Pozostało 88% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.