Nawet większe elementy reklamowe nie muszą podlegać VAT

Rafał Ciołek, doradca podatkowy, dyrektor w firmie doradczej KPMG
Rafał Ciołek doradca podatkowy, dyrektor w firmie doradczej KPMGDGP / Wojtek Górski
25 maja 2012

Nieodpłatne przekazanie drukowanych materiałów reklamowych i informacyjnych nie jest uznawane za dostawę towarów. Podmiot przekazujący takie przedmioty nie ma więc obowiązku naliczania VAT od ich wartości. Jak szerokie jest pojęcie tych materiałów?

W prawie podatkowym istotną funkcję, poza samym brzmieniem przepisów, pełnią definicje pojęć w nich zawartych. Często zdarza się, że w zależności od przyjęcia szerokiego lub wąskiego rozumienia danego pojęcia zmienia się zakres obowiązujących zwolnień, wyłączeń lub obowiązków. Świetnym przykładem jest właśnie definicja drukowanych materiałów reklamowych i informacyjnych zawarta w art. 7 ust. 3 ustawy o VAT. Powstaje pytanie, jak szeroko powinny być pojmowane wymienione w przepisie drukowane materiały reklamowe i informacyjne.

Pozostało 71% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.