VAT: ze zwolnieniem nie trzeba czekać na początek roku

Kalendarz
Czy można rozpocząć korzystanie ze zwolnienia w trakcie roku podatkowego?ShutterStock
25 września 2014

Podatnik, który najpierw zrezygnował ze zwolnienia z VAT, a następnie po kilku latach postanowił z niego skorzystać, może to zrobić z początkiem dowolnego miesiąca – potwierdził NSA.

Sprawa dotyczyła kobiety, która zakładając działalność gospodarczą, została czynnym podatnikiem VAT (postanowiła nie korzystać ze zwolnienia z podatku). Po kilku latach zmieniła zdanie – uznała, że nie chce rozliczać tej daniny. I że spełnia wszystkie ustawowe warunki zastosowania preferencji (w tym jej sprzedaż netto nie przekroczyła w poprzednim roku podatkowym 150 tys. zł). Spełniony był też wymóg z art. 113 ust. 11 ustawy, zgodnie z którym kto zrezygnował ze zwolnienia, może z niego ponownie skorzystać, jeśli od końca roku, w którym doszło do rezygnacji, minął przynajmniej rok.

Pozostało 72% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.