Opłatę za odpady można rozłożyć także na inne osoby wytwarzające śmieci

śmieci
Przepis mówi jedynie o właścicielach, co mogłoby sugerować, że osoby mające do nieruchomości inny tytuł niż własność nie mogą być obowiązane do ponoszenia tych opłat. Tak jednak nie jest. ShutterStock
10 kwietnia 2019

W uchwale chcemy zawrzeć zapis, zgodnie z którym opłatami za gospodarowanie odpadami komunalnymi będą mogli zostać obciążeni nie tylko właściciele nieruchomości, lecz także inne osoby wytwarzające śmieci – np. osoby posiadające nieruchomości w zarządzie lub użytkowaniu? Czy rada gminy, przygotowując taki dokument, będzie działała zgodnie z prawem?

Zgodnie z art. 6h ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach właściciele nieruchomości są obowiązani ponosić na rzecz gminy, na terenie której są one położone, opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Przepis mówi jedynie o właścicielach, co mogłoby sugerować, że osoby mające do nieruchomości inny tytuł niż własność nie mogą być obowiązane do ponoszenia tych opłat. Tak jednak nie jest.

Pozostało 90% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.