W jakim terminie należy ogłosić plan transgranicznego połączenia spółek

Sebastian Koczur, adwokat Kancelaria Adwokacka Kraków
Sebastian Koczur, adwokat Kancelaria Adwokacka KrakówDGP
7 maja 2009

Kiedy, w przypadku transgranicznego połączenia spółek handlowych, wspólnik spółki krajowej może żądać odkupu jego udziałów lub akcji?

W sposób odmienny niż w przypadku krajowego połączenia art. 5164 par. 1 kodeksu spółek handlowych uregulował kwestię warunków ogłoszenia planu połączenia. O ile w pierwszym przypadku plan połączenia należy ogłosić nie później niż na sześć tygodni przed dniem powzięcia pierwszej uchwały w sprawie połączenia, o tyle w razie połączenia transgranicznego spółka powinna ogłosić plan nie później niż na miesiąc przed datą zgromadzenia wspólników lub walnego zgromadzenia tej spółki, na którym ma być podjęta uchwała o połączeniu.

Pozostało 47% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.