Koszty upomnienia nie zawsze wolno umorzyć

Pieniądze
Oceniając od strony prawnej powyższe zagadnienie niezbędne jest również odniesienie się do różnych regulacji ordynacji podatkowej. ShutterStock
21 stycznia 2018

Mamy w gminie problem z jednym z mieszkańców, który 5 stycznia br. złożył wniosek o umorzenie kosztów upomnienia. Jednak jego wpłata została w grudniu 2017 r. zaliczona w pierwszej kolejności na koszty upomnienia, a potem na zaległy podatek (120 zł) i dlatego niecały dług z podatku został pokryty. Jak mamy postąpić, bo żąda on przeznaczenia całej kwoty 120 zł na podatek. Czy w takiej sytuacji mamy koszty umorzyć?

Nie. Wniosek mieszkańca należy załatwić odmownie. Aby to wyjaśnić, trzeba się odnieść do kilku regulacji prawnych: ustawy o finansach publicznych (dalej: u.f.p.), ordynacji podatkowej (dalej: o.p.) oraz kodeksu postępowania administracyjnego (dalej: k.p.a.). Z art. 64 ust. 1 u.f.p. wynika, że właściwy organ, na wniosek zobowiązanego, może udzielać określonych w art. 55 ulg w spłacie zobowiązań z tytułu należności, o których mowa w art. 60 (niepodatkowe należności budżetowe). Jak zaś podano w art. 67 wspomnianej ustawy, do spraw dotyczących należności, o których mowa w art. 60, nieuregulowanych tą ustawą, stosuje się przepisy k.p.a. i odpowiednio przepisy działu III ordynacji podatkowej.

Pozostało 84% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.