Jeden z kandydatów do rady gminy zapowiedział, że jeśli wyborów nie wygra obecny wójt, to on, jeśli zdobędzie mandat, nie będzie chciał przyjąć funkcji radnego. Czy można nim zostać bez złożenia ślubowania?
Nie. Zgodnie z art. 23a ust. 1 ustawy z 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 994 ze zm.) przed przystąpieniem do wykonywania mandatu radni składają ślubowanie. Jest ono uroczystym aktem, związanym ze sprawowaniem funkcji publicznej i ma swój symboliczny walor. Treść roty jest określona ustawowo i brzmi: „Wierny Konstytucji i prawu Rzeczypospolitej Polskiej, ślubuję uroczyście obowiązki radnego sprawować godnie, rzetelnie i uczciwie, mając na względzie dobro mojej gminy i jej mieszkańców”.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.