Radny może stracić mandat za korzystanie z gminnego mienia

Pieniądze
W budynku należącym do samorządu radny prowadzi hurtownie i nie płaci czynszu. Czy na tej podstawie może stracić mandat? ShutterStock
16 lutego 2019

Nowy burmistrz dowiedział się, że jeden z radnych wykorzystuje powierzchnie gminne do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. W budynku należącym do samorządu prowadzi hurtownie i nie płaci czynszu. Czy na tej podstawie może stracić mandat?

Tak. Zgodnie z art. 24f ust. 1 ustawy z 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 994 ze zm.) radny nie może prowadzić działalności gospodarczej na własny rachunek lub wspólnie w innymi osobami, z wykorzystaniem mienia komunalnego gminy, w której uzyskał mandat. Nie może także zarządzać taką działalnością lub być przedstawicielem lub pełnomocnikiem w jej prowadzeniu. Ten przepis należy interpretować bardzo szeroko. 

Pozostało 74% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.