Przewodniczący rady może reprezentować gminę w sądzie administracyjnym

1 lutego 2017

Wojewoda uchylił uchwałę w sprawie zasad funkcjonowania samorządowych przedszkoli. Wójt chce tę decyzję zaskarżyć do sądu administracyjnego. Radni w tej sprawie postanowili upoważnić przewodniczącego. Czy osoba reprezentująca radę może występować przed sądem administracyjnym?

Tak. Co do zasady organami samorządowymi są rada gminy i wójt. Zgodnie z art. 19 ust. 2 ustawy z 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz.U. z 2016 r. poz. 446 ze zm.) zadaniem przewodniczącego rady jest organizowanie pracy rady oraz prowadzenie jej obrad – zwołuje sesje, ustala porządek obrad, przygotowuje materiały dla rajców, przewodniczy obradom, udziela głosu radnym czy podpisuje podjęte uchwały.

Pozostało 76% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.