Wywłaszczenia: prawo do zwrotu nieruchomości do TK

16 stycznia 2015

Czy współwłaściciel odebranej nieruchomości może się starać o zwrot swojej części? Sądy administracyjne uważają, że nie, ale mogą nie mieć racji

Zgodnie z art. 136 ust. 3 ustawy o gospodarce nieruchomościami (t.j. Dz.U. z 2014 r. poz. 518 ze zm.) poprzedni właściciel lub jego spadkobierca mogą żądać zwrotu wywłaszczonej nieruchomości lub jej części, jeżeli ta stała się zbędna, na cel określony w decyzji o wywłaszczeniu. Z wnioskiem o zwrot występuje wtedy do starosty. Aby nieruchomość jednak wróciła do poprzednich właścicieli, ci (bądź ich spadkobiercy) muszą oddać zwaloryzowaną kwotę odszkodowania, jaką uzyskali za odebraną nieruchomość, bądź też zwrócić nieruchomość zamienną.

Pozostało 83% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.