Mieliśmy już w tej kadencji parlamentu do czynienia i z niedopuszczeniem posła do obrad przez marszałka, i z okupacją sali plenarnej przez opozycję, a temperatura nie spada. Czy politycy mogą odpowiadać karnie za takie działania?
Przedstawiciele różnych partii politycznych szafują daleko idącymi groźbami, strasząc się nawzajem penalizacją konkretnego głosowania sejmowego czy złożenia podpisu pod jakimś projektem. Zapominają przy tym, że wielu z nich brało udział w uchwalaniu obecnie obowiązującego kodeksu karnego z roku 1997. W tym art. 128 par. 3 k.k., który stanowi, że kto przemocą lub groźbą bezprawną wywiera wpływ na czynności urzędowe konstytucyjnego organu Rzeczypospolitej Polskiej, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.