Jak akcjonariusze mogą zwoływać nadzwyczajne walne zgromadzenie

Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & Szlęzak
Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & SzlęzakDGP
4 stycznia 2010

Akcjonariusze reprezentujący co najmniej połowę kapitału zakładowego lub co najmniej połowę ogółu głosów w spółce mogą zwołać nadzwyczajne walne zgromadzenie. Czy przepisy regulują w szczególny sposób tryb i zasady zwołania takiego walnego zgromadzenia?

Akcjonariusze sami mogą zwołać wspomniane zgromadzenie z ustalonym przez nich porządkiem obrad. Przepisy kodeksu spółek handlowych nie regulują w szczególny sposób trybu i zasad zwołania takiego walnego zgromadzenia, z wyjątkiem wskazania, że zwołujący je akcjonariusze są uprawnieni do wyznaczenia przewodniczącego zgromadzenia. Wynika to z art. 399 par. 3 kodeksu spółek handlowych. Tym niemniej wydaje się uzasadnione, aby w ogłoszeniu o zwołaniu walnego zgromadzenia poza standardowymi informacjami o czasie, miejscu oraz porządku obrad, znalazła się też informacja o zwołujących go akcjonariuszach, liczbie ich akcji lub głosów, tak aby potwierdzić uprawnienie tych osób do zwołania zgromadzenia.

Pozostało 52% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.