Czy fakt, że w procesie powołania sędziego brała udział obecna Krajowa Rada Sądownictwa, może być samoistną i wystarczającą przesłanką do uznania, że skład sądu jest sprzeczny z przepisami prawa? Takie pytanie Sądowi Najwyższemu postanowił zadać Sąd Apelacyjny w Katowicach. Trafi ono do Izby Cywilnej SN.
Sprawa, w trakcie której zapadła decyzja o przestawieniu SN tego zagadnienia prawnego, dotyczyła rozwodu. Sąd uznał jednak, że przed wydaniem wyroku musi ustalić ponad wszelką wątpliwość, czy fakt zasiadania w składzie orzekającym osoby, która przeszła procedurę konkursową przed KRS, a który to organ został w dużej mierze obsadzony przez Sejm, nie powoduje, że mamy do czynienia ze składem sprzecznym z art. 379 pkt 4 kodeksu postępowania cywilnego. Przepis ten stanowi, że postępowanie w danej sprawie jest nieważne, jeżeli „skład sądu orzekającego był sprzeczny z przepisami prawa albo jeżeli w rozpoznaniu sprawy brał udział sędzia wyłączony z mocy ustawy”.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.