Trzeba mieć tytuł prawny do korzystania z nieruchomości

Wojciech Bigaj, radca prawny w Kancelarii BWWS Bartkowiak Wojciechowski Wawrzynowicz Springer
Wojciech Bigaj, radca prawny w Kancelarii BWWS Bartkowiak Wojciechowski Wawrzynowicz SpringerDGP
9 lutego 2012

Czy można żądać od przedsiębiorstwa energetycznego zawarcia umowy o przyłączenie do sieci m.in. gazowej albo elektroenergetycznej, nie posiadając tytułu prawnego do nieruchomości, obiektu lub lokalu, do których ma być dostarczany np. prąd czy gaz?

Przedsiębiorstwo energetyczne zajmujące się przesyłaniem lub dystrybucją np. gazu lub prądu musi zawrzeć umowę o przyłączenie do sieci z ubiegającymi się o to podmiotami, na zasadzie równoprawnego traktowania, gdy istnieją techniczne i ekonomiczne warunki przyłączenia do sieci i dostarczania paliw lub energii, a żądający zawarcia umowy spełnia warunki przyłączenia do sieci i odbioru. Wynika to z art. 7 ust. 1 ustawy – Prawo energetyczne.

Pozostało 74% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.