Firma, która nie wykona umowy może zapłacić karę

Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & Szlęzak
Tomasz Kański, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & SzlęzakDGP
5 grudnia 2011

Współpraca między firmami zazwyczaj regulowana jest w zawieranych przez nie umowach. Czy w przypadku odstąpienia jednego z przedsiębiorców od umowy druga strona może żądać kary umownej? Jak kwestie te uregulowano w kodeksie cywilnym?

Zagadnienie to w kodeksie cywilnym nie jest bezpośrednio uregulowane. Z jednej strony zgodnie z art. 395 par. 2 k.c. przyjmuje się, że w przypadku odstąpienia umowę uważa się za niezawartą, zaś strony powinny zwrócić sobie wszystko, co świadczyły sobie do takiego momentu. Z drugiej strony kodeks zawiera przepisy wskazujące, że odstąpienie od umowy może być połączone z dodatkowymi świadczeniami. Tak jest np. przy zadatku. Strona, która dała zadatek, może – w związku z niewykonaniem umowy przez drugą stronę – od niej odstąpić i żądać na podstawie tejże umowy dwukrotności danego zadatku. Warto też pamiętać o postanowieniach art. 494 k.c., zgodnie z którymi strona odstępująca od umowy wzajemnej może żądać nie tylko zwrotu tego, co do tej pory świadczyła, ale także naprawienia przez drugą stronę szkody wynikłej z niewykonania zobowiązania. Uprawnienie do żądania naprawienie szkody istnieje zatem niezależnie od faktu odstąpienia od umowy i oparte jest na przepisach art. 471 k.c., co potwierdził Sąd Najwyższy w orzeczeniu z 12 maja 2005 r. (sygn. akt III CK 586/04).

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.