Za błąd w świadectwie pracy można walczyć o odszkodowanie

emeryci, komputer, dokumenty,
Pracodawca musi podać w świadectwie pracy informacje dotyczące m.in. rodzaju wykonywanej pracy i zajmowanych stanowisk. Tak wynika wprost z art. 97 par. 2 kodeksu pracy. Zatem dokument, który wydano pani Marcie, był niewłaściwy.ShutterStock
17 sierpnia 2015

Po rozwiązaniu umowy zaczęłam szukać pracy. Przez prawie rok składałam oferty i w końcu dobrnęłam do końcowego etapu rekrutacji. Niestety, nie zostałam zatrudniona, bo nie byłam w stanie potwierdzić, jakie wcześniej zajmowałam stanowisko. Pracodawca nie zamieścił tej informacji w świadectwie pracy. Czy to prawda, że na wystąpienie o poprawienie błędu w świadectwie pracy jest tylko 7 dni? Czy trzeba najpierw żądać sprostowania świadectwa, aby móc dochodzić odszkodowania od pracodawcy? Co należy udowodnić, aby je otrzymać – pyta pani Marta

Pracodawca musi podać w świadectwie pracy informacje dotyczące m.in. rodzaju wykonywanej pracy i zajmowanych stanowisk. Tak wynika wprost z art. 97 par. 2 kodeksu pracy. Zatem dokument, który wydano pani Marcie, był niewłaściwy.

Pozostało 95% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.