Podczas korzystania przez pracownicę z urlopu macierzyńskiego pracodawca przekazał jej obowiązki innej osobie. Okazało się, że lepiej ona sobie z nimi radzi niż urlopowana matka. Czy pracodawca może odmówić pracownicy powrotu do pracy?
Nie. Zgodnie z art. 1832 kodeksu pracy pracodawca przede wszystkim dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu macierzyńskiego do pracy na stanowisku dotychczasowym, a jeżeli nie jest to możliwe, na równorzędnym lub innym odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym.
Autopromocja
Pozostało 82% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 82% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.