Pracownicy mogą przenosić się między urzędami

Wniosek o przeniesienie pracownik może złożyć nie tylko do obecnego pracodawcy, lecz także do tego, do którego miałby zostać przeniesiony
urzędnik urządShutterStock
8 lipca 2020

Kiedy pracownik samorządowy może przejść do pracy w innym urzędzie bez konieczności rozpisywania konkursu?

Pracownika samorządowego zatrudnionego na stanowisku urzędniczym (także kierowniczym) można przenieść do pracy w innej jednostce na jego wniosek lub za jego zgodą. Oznacza to, że aby można było skorzystać z art. 22 ustawy z 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 1282 ze zm.), musi wystąpić jedna z dwóch sytuacji. Pierwsza – to pracownik występuje z wnioskiem o przeniesienie, druga – wyraża on zgodę na przeniesienie zaproponowane przez jego dotychczasowego pracodawcę.

Pozostało 79% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.