Potrącenie alimentów możliwe także z niektórych nagród

Sylwia Puzynowska
Sylwia PuzynowskaMedia / Materialy prasowe
27 listopada 2012

Pracownik ma zaspokajać należności alimentacyjne. Czy pracodawca powinien dokonać potrącenia tych kwot tylko z wynagrodzenia zasadniczego, czy też uwzględnić wypłatę dodatkowego wynagrodzenia rocznego lub nagród przyznanych pracownikowi?

Potrącenia można dokonać z wynagrodzenia za pracę, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych. Może być ono dokonywane jednak wyłącznie na poczet następujących należności: sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych lub należności innych niż świadczenia alimentacyjne, zaliczek pieniężnych udzielonych pracownikowi oraz kar pieniężnych. Tak wynika z art. 87 par. 1 k.p.

Pozostało 62% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.