Mieszkanie bez podatku, ale miejsce parkingowe już z PIT

wynajem, nieruchomości, mieszkanie
wynajem, nieruchomości, mieszkanieShutterStock
26 lutego 2018

Kto kupił mieszkanie od dewelopera, a dopiero później podpisał akt notarialny na miejsce postojowe, ten musi odpowiednio długo odczekać ze sprzedażą – wynika z wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego.

Przy zakupie nieruchomości na rynku pierwotnym często zdarza się, że najpierw podpisywany jest akt notarialny na mieszkanie, a dopiero po jakimś czasie – na udział w garażu wielostanowiskowym. A co ze sprzedażą tych nieruchomości? Zasada jest taka, że nie ma podatku dochodowego od zbycia, jeżeli od końca roku, w którym nastąpiło nabycie, upłynęło już 5 lat (art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o PIT). Osoby sprzedające mieszkanie i garaż z odrębną księgą wieczystą muszą brać pod uwagę terminy nabycia obu nieruchomości, nawet jeśli miejsce postojowe jest przypisane do mieszkania. W przeciwnym razie ryzykują zapłatą PIT od dochodu ze sprzedaży.

Pozostało 76% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.