Częstą praktyką jest zawieranie przez spółkę umowy ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej (OC) na rzecz członków zarządu. Czy powoduje to powstanie przychodu po stronie ubezpieczonego?
Stanowisko takie przedstawił NSA w niedawno wydanych, styczniowych wyrokach (sygn. akt II FSK 1262/10 oraz II FSK 2746/11). W uzasadnieniach sąd nawiązał do uchwały pełnego składu Izby Finansowej NSA z 24 października 2011 r. (sygn. akt II FPS 7/10). Dotyczyła ona uznania za nieodpłatne świadczenie w rozumieniu art. 12 ust. 1 ustawy o PIT wartości nabytych przez pracodawcę na rzecz pracowników pakietów medycznych. Pogląd ten został bezpośrednio odniesiony do podatkowych następstw ubezpieczenia OC osób wchodzących w skład organów spółki oraz pracowników. Kwalifikacja podatkowa takiego świadczenia budziła spory ze względu na charakter umowy ubezpieczenia obejmującej nieokreślony imiennie i zmieniający się w trakcie jej trwania krąg osób oraz zryczałtowaną zapłatę składki ubezpieczeniowej. Brak kryteriów pozwalających na przypisanie ubezpieczonym określonego kwotowo przysporzenia majątkowego traktowany był jako argument przeciwko opodatkowaniu PIT takiego świadczenia.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
