Odszkodowanie za wywłaszczenie na cele publiczne bez PIT

Dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i WspólnicyDGP / Wojtek Górski
6 marca 2012

W związku z wypłatami przez Skarb Państwa odszkodowań za przejęcie nieruchomości na cele publiczne powstaje problem ich opodatkowania. Czy taka rekompensata podlega rozliczeniu w podatku dochodowym?

W zakresie tego przychodu ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych przewiduje szczególne zwolnienie w art. 21 ust. 1 pkt 29. Zgodnie z tym przepisem zwolnione z podatku dochodowego są przychody uzyskane z tytułu odszkodowania wypłacanego stosownie do przepisów o gospodarce nieruchomościami lub z tytułu odpłatnego zbycia nieruchomości na cele uzasadniające jej wywłaszczenie oraz z tytułu sprzedaży nieruchomości w związku z realizacją przez nabywcę prawa pierwokupu, stosownie do przepisów o gospodarce nieruchomościami.

Pozostało 70% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.