Kiedy ma zastosowanie sankcyjny 50-proc. podatek

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i WspólnicyDGP
22 sierpnia 2008

Przepisy ustawy o CIT przewidują sankcyjne opodatkowanie dochodów w związku z dokonaniem transakcji z podmiotami powiązanymi. W jakich przypadkach może znaleźć zastosowanie 50-proc. stawka?

Zgodnie z art. 19 ust. 4 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych (dalej ustawa o CIT), jeżeli organy podatkowe lub organy kontroli skarbowej określą, na podstawie art. 11, dochód podatnika w wysokości wyższej (stratę w wysokości niższej) niż zadeklarowana przez podatnika w związku z dokonaniem transakcji z podmiotami powiązanymi, a podatnik nie przedstawi tym organom wymaganej przez te przepisy dokumentacji podatkowej - różnicę między dochodem zadeklarowanym przez podatnika a określonym przez te organy opodatkowuje się stawką 50 proc.

Pozostało 52% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.