Który paragraf dla opłat za korzystanie z przystanków

Przystanek autobusowy
Przystanek autobusowy ShutterStock
31 maja 2019

Jaką klasyfikację budżetową zastosować do dochodów w postaci opłat za korzystanie z przystanków komunikacyjnych w naszej gminie? Jest uchwała rady gminy o tych opłatach.

Podane w zapytaniu opłaty związane są z uchwałą podjętą w oparciu o delegację ustawową z art. 16 ust. 4 ustawy o publicznym transporcie drogowym. Z tego przepisu wynika, że za korzystanie przez operatora i przewoźnika z przystanków komunikacyjnych lub dworców, których właścicielem albo zarządzającym jest jednostka samorządu terytorialnego, mogą być pobierane opłaty. Stawka opłaty jest ustalana w drodze uchwały podjętej przez właściwy organ danej jednostki samorządu terytorialnego, z uwzględnieniem niedyskryminujących zasad. Warto jeszcze dodać, że w art. 16 ust. 7 ustawy o transporcie drogowym ustawodawca postanowił, że opłaty, o których mowa w ust. 4, stanowią dochód właściwej jednostki samorządu terytorialnego, z przeznaczeniem na:

Pozostało 66% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.