Z orzecznictwa sądów administracyjnych (w tym NSA) wynika, że strata podatkowa nie jest tożsama z zobowiązaniem podatkowym. Czy w związku z tym prawo do wydania decyzji określającej wysokość straty nie ulega przedawnieniu?
Sądy argumentują, że art. 5 Ordynacji podatkowej zawiera definicję legalną zobowiązania podatkowego. Strata w tej definicji się nie zawiera. Ponadto nie jest ona odwrotnością zobowiązania podatkowego (ujemnym zobowiązaniem podatkowym), lecz przeciwieństwem dochodu podatkowego.
Autopromocja
Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
