Jak dokumentować koszty uzyskania przychodów

Robert Pasternak, partner i radca prawny w Deloitte Legal, Pasternak i Wspólnicy Kancelaria Prawnicza
Robert Pasternak, partner i radca prawny w Deloitte Legal, Pasternak i Wspólnicy Kancelaria PrawniczaDGP
27 maja 2010

Warunkiem zaliczenia wydatku do kosztów uzyskania przychodów w CIT jest udokumentowanie jego poniesienia. O jakie dokumenty chodzi?

Ustawodawca nie precyzuje, w jaki sposób oraz za pomocą jakich dokumentów powinno być udokumentowane samo poniesienie wydatku. Odpowiedzi nie udziela też art. 9 ustawy o CIT, zgodnie z którym podatnik jest zobowiązany do prowadzenia ewidencji rachunkowej zgodnie z przepisami ustawy o rachunkowości w sposób zapewniający określenie wysokości dochodu (straty), podstawy opodatkowania i wysokości podatku za dany rok. Analiza linii interpretacyjnej pozwala na wyróżnienie dwóch alternatywnych podejść. Zgodnie z pierwszym art. 9 ustawy o CIT nakłada na podatnika obowiązek stosowania zasad rachunkowych również w zakresie prawidłowego dokumentowania wydatków stanowiących koszty.

Pozostało 5% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.