Jestem księgową w jednostce budżetowej. 30 września br. rozwiązaniu ulega umowa z pracownikiem w trybie porozumienia stron. Nie wykorzystał on w całości przysługującego mu urlopu wypoczynkowego. W związku z tym mamy wypłacić ekwiwalent za urlop. W jaki sposób zaewidencjonować to w księgach rachunkowych jednostki?

Ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypoczynkowy przysługuje pracownikowi na podstawie art. 171 kodeksu pracy. Pracownik nabywa prawo do ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop w dniu ustania stosunku pracy na skutek jego rozwiązania lub wygaśnięcia. W dniu rozwiązania umowy o pracę prawo pracownika do urlopu wypoczynkowego w naturze przekształca się w prawo do ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop.

Pozostało 90% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.