Czy można zwiększyć rezerwy na inwestycje

pieniądze
Regionalna izba obrachunkowa z dużym prawdopodobieństwem może wydać rozstrzygnięcie nadzorcze, opierając się o stosowne regulacje ustawy z 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowychShutterStock
13 sierpnia 2018

Jestem skarbnikiem w gminie. Rada gminy na wniosek wójta zamierza dokonać zmian w budżecie. Chodzi o zwiększenie wydatków w rozdziale 75818 „Rezerwy ogólne i celowe” i w par. 6800 „Rezerwy na inwestycje i zakupy inwestycyjne”. Czy będzie to prawnie dopuszczalne i czy RIO może interweniować? Według nas pozwala na to ustawa samorządowa.

Z podanego stanu faktycznego wynika, że gmina zamierza zwiększyć rezerwy w trakcie roku budżetowego, a to ma istotne znaczenie w kontekście regulacji prawnych ustawy o finansach publicznych. Należy bowiem zwrócić uwagę na treść art. 222 ust. 2 tego aktu. Ustawodawca postanowił tam, że w budżecie jednostki samorządu terytorialnego mogą być tworzone rezerwy celowe:

Pozostało 88% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.