Jesteśmy spółką z o.o., która za 2015 r. podlega po raz pierwszy obowiązkowemu badaniu sprawozdania finansowego. Do 2015 r. nie tworzyliśmy rezerw na świadczenia pracownicze. Jak należy je ustalić i zaksięgować?
Obowiązek tworzenia rezerw na świadczenia pracownicze wynika z art. 39 ust. 2 ustawy o rachunkowości. Jednostki dokonują biernych rozliczeń międzyokresowych kosztów (dalej BRMK) w wysokości prawdopodobnych zobowiązań przypadających na bieżący okres sprawozdawczy m.in. wynikających z obowiązku wykonania przyszłych świadczeń na rzecz pracowników.
Autopromocja
Pozostało 93% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 93% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
