Sprzedajesz miejsce parkingowe? Zapłacisz PIT

Prawo do miejsca w garażu wielostanowiskowym to nie to samo co nieruchomość. Nawet jeśli uzyskane pieniądze zostaną wykorzystane na tzw. własny cel mieszkaniowy, nie będą zwolnione z PIT.

Kobieta sprzedała nieruchomość (mieszkanie) wraz z udziałem w garażu wielostanowiskowym przed upływem pięciu lat od chwili, gdy je nabyła. Uzyskane pieniądze zamierzała przeznaczyć w ciągu dwóch lat na własny cel mieszkaniowy (kupno i remont nowego lokalu), co pozwoliłoby jej nie płacić podatku dochodowego zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 131 oraz 21 ust. 25 ustawy o PIT (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 361 z późn. zm.). Zapytała, czy 20 tys. zł uzyskane ze sprzedaży prawa do korzystania z garażu i wydane we wspomniany sposób także będzie wolne od PIT.

Pozostało 8% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GazetaPrawna.pl / Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.