Firma dokłada do wypoczynku? Zwolnienie w PIT możliwe, ale po spełnieniu warunków

PIT 2016
Na mocy art. 21 ust. 1 pkt 78 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (dalej: ustawa o PIT) zwalnia się z podatku dopłaty do wypoczynku zorganizowanego przez podmioty prowadzące działalność w tym zakresie w formie m.in. wczasów, kolonii, obozów i zimowisk oraz przejazdów związanych z tym wypoczynkiem i pobytem na leczeniu dzieci i młodzieży do lat 18. ShutterStock
6 marca 2017

Firma z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych dofinansowuje wypoczynek pracowników i ich dzieci. Po urlopie jedna z pracownic przedstawiła dwa rachunki: jeden za pobyt jej i 12-letniej córki na wczasach w ośrodku wczasowym, drugi za wypoczynek 18-letniego syna na zimowisku. Syn ukończył 18 lat w połowie zimowiska. Czy dopłata do obu rachunków za wypoczynek może korzystać ze zwolnienia z PIT?

Ekspert Radzi

Pozostało 99% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.