W jaki sposób gmina ma prawo przekazać prywatnemu podmiotowi leczniczemu sprzęt medyczny

szpital
<p>W sytuacji opisanej przez przedsiębiorcę uzyskanie darowizny od gminy może być niewykonalne z uwagi na przepisy obowiązujące gminę.</p>Shutterstock
28 maja 2022

Urząd gminy otrzymał w konkursie ogólnopolskim aparaturę medyczną, ale sam nie może jej użytkować. Nasza spółka jest jedynym podmiotem leczniczym w gminie. Czy istnieje możliwość ubiegania się o darowiznę sprzętu?

Z art. 7 ust. 1 pkt 5 ustawy o samorządzie gminnym wynika, że zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty należy do zadań własnych gminy. W szczególności zadania własne obejmują sprawy ochrony zdrowia. Gmina może prowadzić działalność leczniczą za pośrednictwem własnych jednostek organizacyjnych. Z reguły jednak taką działalność podejmują wyspecjalizowane podmioty lecznicze o prywatnym statusie. Realizując zadania z zakresu ochrony zdrowia, gminy mogą nie tylko wspomagać podmioty lecznicze finansowo (w tym właśnie prywatne spółki), lecz także przekazywać wsparcie rzeczowe.

Pozostało 84% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.