Pracownik, który przywłaszczył mienie pracodawcy, musi się liczyć z koniecznością zapłaty odszkodowania

paragraf, prawo
paragraf, prawoshutterstock
29 października 2024

Jeden z pracowników naszej firmy odszedł z pracy z końcem września, ale nie zwrócił narzędzi o wartości ok. 50 tys. zł. Uważamy, że to zabór mienia firmowego. Czy możemy zgłosić tę sprawę na policję? Były pracownik twierdzi, że sprzedał sprzęt, aby spłacić swoje długi.

W przypadku nielegalnego zaboru mienia firmowego przez pracownika przedsiębiorca może zgłosić sprawę do organów ścigania, ponieważ brak zwrotu sprzętu (po zakończeniu współpracy) należy rozpatrywać jako przywłaszczenie. A zgodnie z art. 284 kodeksu karnego (dalej: k.k.), „kto przywłaszcza sobie powierzoną mu rzecz ruchomą podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5”.

Pozostało 90% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.