Licytant nie utraci rękojmi, nawet gdy wycofa się 
w trakcie przetargu komorniczego

Licytacja
LicytacjaShutterstock
7 października 2024

Nasza spółka jest zainteresowana licytacją komorniczą gruntu. By w niej uczestniczyć, musimy jednak wpłacić rękojmię – ok. 20 tys. zł. Czy stracimy ją, jeśli wycofamy się np. przed licytacją albo podczas niej? Istnieje ryzyko, że nie uzyskamy kredytu na cały zakup, a decyzja banku ma zapaść w dniu licytacji.

Rękojmia stanowi zabezpieczenie na wypadek niewykonania warunków licytacyjnych co do zapłaty ceny nieruchomości przez licytanta, na rzecz którego sąd udzielił przybicia. Celem jej jest także wyeliminowanie z licytacji osób, które lekkomyślnie przystąpiły do przetargu (por. wyrok Sądu Najwyższego z 5 lutego 2014 r., sygn. akt V CSK 172/13). Przesłanki utraty prawa do rękojmi są określone w art. 969 kodeksu postępowania cywilnego. Zgodnie z nim:

Pozostało 83% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.